Wpis

sobota, 22 grudnia 2018

święta wytrawnie

mamuku bigos

Ponieważ już bardzo długo nie publikowałam przepisów, a wielkimi krokami zbliżają się święta, to najpierw zrobię świąteczną przypominajkę. Oto w miarę uaktualniony zbiór wytrawnych przepisów na Święta Bożego Narodzenia i kolację wigilijną. Potrawy pasują do rodzinnego biesiadowania, niektóre można zaserwować na wszelkie około świąteczne spotkania ze znajomymi.

Wszystkie potrawy są wypróbowane i przetestowane na mojej rodzinie i naszych gościach.

Klikajcie w zdjęcia lub nazwę:)

Potrawy takie jak: uszka, pierogi, czy bigos warto zrobić wcześniej i zamrozić. Uszka i pierogi wystarczy nierozmrożone wrzucić na wrzątek, a bigos rozmrozić dzień przed podaniem. W ten sposób oszczędzimy czas przed samymi świętami.

mamuku barszcz czerwony z pieczonych buraków  barszcz czerwony z pieczonych buraków

mamuku barszcz czerwony z gotowanych buraków  barszcz czerwony z gotowanych buraków

mamuku uszka z grzybami  grzybowe uszka do barszczu

mamuku paszteciki z pieczarkami  paszteciki drożdżowe z pieczarkami

mamuku paszteciki z mięsem  paszteciki z mięsem

mamuku bigos  bigos

mamuku najlepsze ciasto na pierogi  najlepsze ciasto na pierogi

mamuku farsz z kapusty kiszonej i pieczarek  farsz z kiszonej kapusty i pieczarek

mamuku farsz do pierogów wigilijnych, z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami farsz z kiszonej kapusty i suszonych grzybów

mamuku pierogi z kaszą gryczaną i serem  pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

mamuku buraczki z jabłkiem  pieczone buraczki z jabłkiem (jarzynka)

mamuku borówki do mięs  borówki z gruszką do mięs

mamuku surówka z kiszonych ogórków i kapusty pekińskiej, post warzywno-owocowy surówka z kiszonych ogórków i kapusty pekińskiej

mamuku sałata z awokado  sałatka z awokado

mamuku sałata z łososiem i awokado  sałatka z łososiem, awokado i pomidorami

MIĘSA I RYBY:

Pieczone mięsa mogą być podane jako wędlina, lub jako danie gorące. W obydwu przypadkach mięso marynujemy wcześniej, a w dniu podania tylko pieczemy – jeśli ma być na gorąco; jeśli na zimno – pieczemy dzień-dwa przed podaniem. Mięso, które ma być parzone w szynkowarze na domową wędlinę również trzeba przygotować wcześniej. Duszoną wołowinę przygotowujemy dwa, trzy dni przed podaniem, a przed przyjściem gości tylko podgrzewamy. Pasztet może być upieczony kilka dni wcześniej.

mamuku łosoś z orzechami laskowymi i gruszkami łosoś pieczony z gruszkami i orzechami laskowymi

mamuku łosoś z porem i śmietanką  łosoś pieczony z porem i śmietanką

mamuku pieczony pstrąg  pieczony pstrąg

mamuku karkówka na dziko  karkówka na dziko

mamuku karkówka z cynamonem  karkówka z cynamonem

mamuku tradycyjny pasztet  pasztet domowy tradycyjny

mamuku najlepszy pasztet  pasztet drobiowo-wieprzowy z wątróbką

mamuku kaczka pieczona z majerankiem pieczona kaczka (i przepis na duszone jabłka)

mamuku schab pieczony z czosnkiem  schab pieczony

mamuku schab lakierowany  schab lakierowany

mamuku schab ze śliwką  schab ze śliwką

mamuku schab z suszonymi morelami  schab z suszonymi morelami

mamuku tymiankowo - czosnkowy schab  tymiankowo - czosnkowy schab

mamuku polędwiczka duszona w śmietanie  polędwiczka duszona w śmietanie

mamuku zrazy wołowe zawijane  zrazy wołowe zawijane

i zrazy wołowe duszone (bitki)

mamuku szynka parzona z szynkowaru  szynka parzona z szynkowaru

mamuku schab parzony z szynkowaru  schab parzony z szynkowaru

mamuku rolada drobiowa z szynkowaru  rolada drobiowa z szynkowaru

mamuku roladki z kurczaka z pietruszką i mozzarellą  roladki z kurczaka z pietruszką i mozzarellą

POZOSTAŁE:

Przygotowane wcześniej na pewno przydadzą się na święta:

zakwas z buraków.

korzenna przyprawa do mięs i barszczu

mamuku domowa przyprawa do bigosu  domowa przyprawa do bigosu

Mam nadzieję, że przyda się Wam takie zestawienie i z chęcią przygotujecie coś z moich przepisów. 

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
sobota, 22 grudnia 2018 10:53

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny