Wpisy
Ekspresowy sernik. Bez pieczenia, bez mrożenia, bez czekania. No, może nie całkiem bez czekania, bo warto wstrzymać się całe kilkanaście minut, aż smaki się przegryzą. Przygotowanie trwa chwilę, deser jest trzyskładnikowy, bardzo łatwy i prosty. Lekki i prawie dietetyczny. A jaki smaczny. To połączenie twarogu, wanilii i truskawek. Nie ma prawa nie wyjść.
Deser na kruchym, kokosowym spodzie, ze słodką warstwą białego sera, lekko kwaśną warstwą malinową i odrobiną słodkiej śmietany połączonej z mascarpone. Sernik ma wyważone smaki i jest pyszny. Zrobiłam go z ostatniej porcji mrożonych malin, jaką miałam w zamrażalniku i z pewnością zrobię powtórkę, gdy pojawią się świeże.
Moja wersja klasycznych lodów na bazie żółtek, mleka i śmietany. Są i waniliowe i śmietankowe jednocześnie. Miękkie, słodkie i bardzo smaczne. Idealne. Takich lodów nie kupicie nigdzie.
Potrawa, której na wiosnę nie może zabraknąć u wielbicieli tradycyjnej kuchni - gołąbki z młodej kapusty. Wbrew pozorom nie jest to trudne do wykonania danie, a raz zrobione jest dobre (jeśli nie jeszcze lepsze) do jedzenia przez kilka dni.
Szybkie do wykonania i nieskomplikowane tartaletki z szynką i zielonymi szparagami. Na cieście francuskim, z nadzieniem z sera, jajek i słodkiej śmietany. Na bardzo smaczną przystawkę lub wczesną kolację.
Zupa z białych szparagów, najprostsza z możliwych. Ugotowana na bulionie z jarzyn, zmiksowana na średniej gęstości krem i podana ze zrumienioną na patelni szynką i kleksem spienionej kremówki.